Jak to začalo...
Byla to láska na první pohled, tedy spíš ochutnání. Při prázdninových cestách a objevování antických památek jsme se dostali mezi olivové háje v kopcích Ligurie. To je oblast táhnoucí se od města La Spezia až k francouzské hranici.
Od mondénního pobřeží a přeplněných letovisek se zvedají zelené ligurské kopce plné malých vesniček, kde potkáte skoro jen starousedlíky. Ohromila nás tamní atmosféra, vzduch, jídlo, přívětivost i pohostinnost místních a hlavně jejich vlastnoručně vyrobené kulinární poklady.
Pěstování olivovníků má v Ligurii na některých místech až sedmisetletou tradici. "Nejstarší stromy na naší farmě sázeli benediktýnští mniši ve 13. století," chlubí se jeden z nejlepších výrobců oleje v oblasti Paolo Cassini, který obhospodařuje zhruba dva tisíce olivovníků s matkou Denise a otcem Gianninem. Všechno sami kontrolují a na sklizeň a výrobu osobně dohlížejí. Stejně jako stovky jiných drobných pěstitelů okolo. Část produkce mají pro vlastní spotřebu a část prodají.
Začalo nás to zajímat. A chtěli jsme si odvézt ten nepopsatelně lahodný olej domů. Když olej a další výrobky z takového zdroje ochutnáte, už nemůžete jinak. Tak začala naše láska a objevování místních dobrot i v jiných částech Itálie.
Zkuste to s námi. Míša


Palindrom je přidaná hodnota
Na počátku všeho byl nápad na činnost. Ihned s ním přišel i nápad na název. Oilolio. Jasně, pro většinu Čechů bude přechod z angličtiny do italštiny během jediného slova obtížný a ty dva oleje za sebou asi na první dobrou nevysloví (což se nám mimochodem potvrdilo už při první návštěvě notářky a Živnostenského úřadu), ale tak krásně to vypadá.
Tři óčka jako dokonalé olivy!!! Ten palindrom (čte se stejně zepředu i zezadu) záměr nebyl, do názvu se nám prosmýknul jako přidaná hodnota. Pro vyznavače řádu a symetrie je to ale bonus dokonalý. Pro nás znamení, že když se bonusy od začátku samy přidávají, jdeme správnou cestou.
Podařilo se nám oslovit špičkové výrobce olivového oleje a najít vysoce kvalitní čistě přírodní kosmetiku na bázi olivového oleje. Naším snem a přáním je přenést zaujetí pro vysokou kvalitu olejů z Itálie i k nám, kde bohužel není po olivovníku ani vidu ani slechu.
Jak říká v našem rozhovoru Giulio Anfosso ze společnosti Baglietto e Secco:
"Nekupujte v supermarketu oleje nízké kvality".
Zkuste to s námi. Monika
