Extra panenský olivový olej CARLO SIFFREDI 500 ml

Vyprodáno

V Lucinascu, v provincii Imperia, v srdci západní Ligurie, v oblasti Taggiasca a zelených a šedých kopců svažujících se k moři, v oblasti, která byla vždy spojena s pěstováním oliv, vyrábí Carlo Siffredi olej, který se pyšní označením DOP: chráněné označení původu.

Extra panenský olivový olej Riviera Ligure a Riviera dei Fiori je chráněným označením původu. Jedná se o olej získaný z olivových hájů s olivami taggiasca. Jedná se o velmi jemný olej žlutozelené barvy s velmi zvláštními organoleptickými vlastnostmi: ovocnou vůní a chutí s nádechem a tóny mandlí a piniových oříšků. Kyselost je vždy nižší než 0,5 %.

Carlo Siffredi, dědic staletých tradic pěstování olivovníku Taggiasco a zpracování sklizených oliv v lisovně oleje, se po převzetí původního jádra společnosti, vedeného nejprve jako rodinný podnik, již více než dvacet pět let věnuje jeho pěstování a rozšiřování jeho plochy, mimo jiné obnovou opuštěných olivových hájů v Lucinascu a v údolích Impero a Prino.

Carlo Siffredi nabízí  extra panenský olivový olej DOP Riviera Ligure získaný výhradně z oliv vypěstovaných na jeho vlastní farmě; u tohoto oleje můžeme deklarovat původ a kvalitu, protože je sledován celý výrobní proces od olivového háje až po balení.

Před stáčením prochází olej DOP Riviera Ligure společnosti Carlo Siffredi kontrolou odborných degustátorů, a pouze pokud splňuje přísné parametry stanovené výrobními předpisy, získává certifikát DOP a láhev může být opatřena číslovanými límci ochranného konsorcia.

385,00 Kč 385,00 Kč

Úvod > Olivové oleje a dobroty > olej Carlo Siffredi

CARLO SIFFREDI

Když objevíte olivový ráj

Plazíme se do kopce třicetikilometrovou rychlostí nepopsatelně křivolakými silničkami, kde byste nechtěli potkat protijedoucí auto. Výhledy, které se nám (kromě řidiče) naskýtaly, byly neuvěřitelné. Zelené ligurské kopce vypadají zdálky jako mechové. Po zhruba 15 kilometrech klikacení se nad městem Imperia jsme dorazili do Lucinasca k farmě Carla Siffrediho, prezidenta Konsorcia ligurských výrobců oleje.

Že jsme u sídla šéfa místních olivářů není na první ohled patrné, farma je jako každá jiná. Místní farmáři si na okázalost nepotrpí, vše je rustikální, účelné. Ale sympaťák Carlo Itala nezapře, je sportovně elegantní, jednoduše jako ze škatulky, i ve slunném červnovém italském poledni.

Šplhání do kopců stálo za to. Pohled do okolí je jako z pohádky, všude divoce rozkvetlé květiny (i ty, co u nás zatím sotva vylézají), na strmých kopcích stovky olivovníků, které jsou pro místní zlatem. Jejich olivy zvané Taggiasca produkují jeden z nejlepších olejů na světě. Přesvědčili jsme se o tom. A vy můžete také. V naší nabídce jsou originální oleje a olivové produkty přímo od Carla. Zajímalo nás, jak vznikají.

Carlo nás provedl lisovnou a veškerými prostory, kde se olivy zpracovávají. Tam si připadáte spíš jako na operačním sále než v zemědělském provoze. To je ale všem farmářům a olivářům, které jsme navštívili, společné. "Absolutní čistota je naprostý základ," shodují se a je to vidět.



Začínal dědeček s kamenným lisem

Během prohlídky nám Carlo vyprávěl historii jejich farmy. Dědeček měl lis, ale ještě kamenný a dělal olivy. Jenže v 50.a 60. letech nastala krize a Carlův otec odešel pracovat do města. Pozemky naštěstí neprodali, ale dlouho je nikdo neobdělával. Tomu přispíval i poměrně náročný terén. Do olivových hájů se rodina vrátila až od 80. Let. To už začali používat místo starých kamenných lisů kvůli čistotě nové nerezové. Změnily se i podmínky při práci se stromy. Dříve pracovaly celé rodiny ručně, nyní používají stroje. Carlova farma má asi desítku sezonních spolupracovníků, protože stroje se nedostanou všude. Ročně vyrobí přibližně 20 tisíc litrů oleje, který pochází z více než 15 tisíc olivovníků na 50 hektarech pozemků.

Olivovníky jsou velice vytrvalé, houževnaté, staré zhruba 200 až 300 let. V Ligurii se běžně olivy pěstují od 15. století, ale některé prameny uvádějí už století jedenácté a jako počátek olivové tradice příchod benediktinů do Ligurie zhruba v tu dobu.

Carlo ještě zaníceně popisuje tragický rok 1985, kdy velký mráz, který v téhle oblasti není obvyklý, zničil všechny stromy nad 350 metrů nad mořem. Lucinasco, kde jeho farma sídlí, je 500 metrů vysoko, takže přišli o všechny stromy. Kořeny olivovníků ale zůstaly živé a farmářům se podařilo z nich vypěstovat nové rostliny. Ty začaly plodit zhruba po dalším desetiletí.

A jak jejich olej chutná?

Neskutečně. Je to jemná, ovocná, nasládlá chuť a ligurský olej je jí proslulý. Jeho jemnost vyzdvihuje mnoho špičkových světových kuchařů, protože nepřebije chuť základních ingrediencí jídla, ale naopak ji podpoří. Má neskutečně čistou a jemnou vůni. Je to právě druhem oliv Taggiasca (viz text Proč milujeme Taggiascu). Proto je tento olej tak vyhledávaný a oblíbený. Carlo nám k ochutnávce přidává i v soli nebo oleji nakládané olivy a pastu z oliv vyrobenou. Nevíme, co ochutnat dřív. Rozděluje se s námi ještě o tajemství jeho nejoblíbenějšího jídla. Obyčejná domácí pasta, trocha oleje a sýra a máte delikatesu.

Malí výrobci, velká kvalita

Nakonec nás zajímalo, proč se místní farmáři organizují do Konsorcia, kterému Carlo šéfuje. Podle něj to má několik rovin. Zaprvé to farmáře chrání, sdružení má systém, pravidla, předpisy, dostat se do něj může jen certifikovaný výrobce, má pak pro zákazníky garantovanou kvalitu. Na konci 90. let byli místní farmáři v krizi, produkce oliv a olivových výrobků stagnovala. Konsorcium a ochranná značka DOP jim opět dodala důvěru v budoucnost a nastala renesance olivových hospodářství. Dávají důraz na návrat k pěstování, důvěru v pozitivní klima, živé teritorium, kde pracují lidé, v kvalitní produkt. Podle Carla je vše silně propojeno - není teritorium bez produktu, ale také není produkt, pokud není teritorium. Konsorcium farmářům pomáhá i s propagací pro zahraniční i domácí trh. Ligurie vyváží do celého světa, ale je to jen jedno procento produkce celé Itálie. Malí výrobci, ale velká kvalita!