I profesionálové vaří s našimi oleji





.

Otázky a odpovědi

Proč právě oleje z Ligurie?

Ligurie se může pochlubit tím, že jako první italský region získal evropské uznání chráněného označení původu pro svou produkci olivového oleje. DOP Riviera Ligure je vyhrazen pro extra panenský olivový olej, který splňuje podmínky a požadavky stanovené ve specifikaci registrované podle nařízení (ES) č. 123/97.

Z jaké odrůdy se lisuje olivový olej?

Hlavní odrůdou olejů z Ligurie je Taggiasca. Oliva Taggiasca má aromatickou a ovocnou chuť a je nejlepší a nejznámější odrůdou oliv v tomto regionu. Je zvláště typická pro západní Ligurii, zejména pro provincii Imperia.

V čem je tato odrůda jiná?

Tento kultivar má malou buničinu, ale velmi vysoký obsah oleje (25-26%). Olej z něj získaný je velmi vzácný, žlutě zbarvený (v oblasti Savona žlutozelený), má intenzivní a delikátní aroma a je známý svou lehkostí a sametovou a sladkou chutí.

Kdy probíhá sklizeň?

Sklizeň oliv Taggiasca probíhá v měsících listopad až únor. V tomto období jsou pásy, terasy na Ligurských kopcích, obarveny sítěmi nataženými pod stromy pro bacchiaturu. Jakmile je oliva zralá, oddělí se od stromu pomocí tyče ručně. Sklizené olivy jsou vytříděny a ihned ve stejný den převezeny do lisu, kde se zpracují za studena..

Proč je tak vyhledávaný v kuchyni?

Olivový olej Taggiasca má extrémně nízké procento kyseliny olejové, méně než 0,5%, což svědčí o vysokých organoleptických vlastnostech produktu. Jeho zvláštnostmi jsou vůně, ovocná a lehce sladká chuť s dochutí piniového ořechu nebo lehce kořeněného syrového artyčoku, která ale není příliš intenzivní a nepřebíjí tak chuť základních surovin pokrmu

Jak správně olej skladovat?

Pro co nejdelší zachování vysoké kvality by se měl olej skladovat ve tmě na chladných a suchých místech.