Ondřej Hutnik "Uvař mi lásku"

12.02.2022

Ondřej je uznávaný šéfkuchař a spoluautor knihy speciálních receptů podporujících sexuální apetit "Uvař mi lásku" a protože se blíží svátek zamilovaných, zeptali jsme se, jaké afrodiziakální účinky má olivový olej.

Vaříte v oblíbeném a kvalitou proslulém statku Dvůr Perlová voda obklopeném nádhernou přírodou. Co si nejčastěji dávají vaši hosté?

Z aktuálního lístku jsou oblíbená jídla kulajda, hovězí tatarák, telecí řízek, kančí se šípkovou omáčkou nebo dukátové buchtičky s vanilkovým krémem. Menu se střídá podle sezóny, takže pokaždé je hitem něco jiného. Vaříme ze surovin od farmářů z nejbližšího okolí, máme pole s vlastní zeleninou a velikou bylinkovou zahradu. Ta čerstvost a kvalita surovin je pak na talíři znát, je to sen tu jíst i vařit.

S Laurou Janáčkovou jste spolupracoval na nedávno vydané knize Uvař mi lásku, ve které je množství receptů podporujících sexuální apetit. Jaký recept z knihy byste doporučil uvařit své lásce na Valentýna nebo jinou slavnostní příležitost?

Afrodiziakální knížku jsme použili jako inspiraci pro naše valentýnské menu. Předkrm - Tacos z červené řepy s kozím sýrem a pistáciemi, polévka - Krém z bílé cibule s krevetami a fenyklem, hlavní jídlo - Jelení hřbet na jalovci s batátovým salátem, brusinkami a mladým špenátem, dezert- Lesní ovoce s levandulovým sirupem a karamelovým jogurtem. Doplnili jsme jen o amuse bouche a sorbet. Díky knize Uvař mi lásku sestavit menu pro zamilované byla celkem hračka.

V knize jsou zdůrazňované výborné účinky oliv a olivového oleje na zdraví a mužnou sílu. Čím jsou ty účinky způsobené?

Olivy a výrobky z nich umocňují sexuální touhu. Odstraňují napětí a ulevují vystresované psychice. Obsahují totiž monosaturované tuky, které zlepšují krevní oběh a tím i sexuální energii.

Kdy vy nejčastěji používáte olivový olej?

Na dresinky při přípravě salátů, do těstovin, na různé marinády a salsy. Také na dochucování zeleninových pyré nebo do těsta na focacciu. Z olivového oleje jsme připravovali například i zmrzlinu.

Proč je jeho kvalita důležitá?

V kuchyni samozřejmě pro jeho chuť. Extra panenské oleje jsou kvalitnější, protože olivy jsou lisované přirozenou cestou za studena. Mají jemnou příjemnou ovocnou chuť a voní po zralých zdravých olivách.